20 augusti 05 /

20 augusti 05

halvdramatiskt utanför mitt fönster när någon funderar på att hoppa ner på motorvägen. vägen spärras av och farbror polisen pratar med henne i en timma, sen följer hon med. hoppas det gick bra sen...

taggar

kommentarer

Jag tänkte väl att det skulle komma en bild på det där *synsk*
jess 07 sep -05, 09:04

you know me, alltid med kameran i högsta hugg
kim 07 sep -05, 15:47

vet inte om jag kan hålla med om kim.. det var tur att hon tog en timma på sig iaf så du fick några bilder iaf.. :P
grejen 07 sep -05, 21:36

med risk för att vara surkärring men jag tycker inte att det är så etiskt riktigt att fota och sedan lägga upp bilden på nätet när någon vill ta livet av sig. sorry, men tänk hennes situation.
anna 08 sep -05, 00:09

(jag tar illa vid mig men det är ju personligt...)
anna 08 sep -05, 00:10

håller med dig lite, anna, och det är därför jag inte lagt upp bilden förut. men å andra sidan vet jag inte om man ska censurera heller (plus att man inte ser vem det är, osv). jag är kluven. anledningen att jag la upp bilden nu är för att 1) händelsen blev en del av min dag också och 2) alla "kräver" att jag ska lägga upp nya bilder hela tiden :P
kim 08 sep -05, 11:18

okej så tänk om någon som precis haft en vän/anhörig/whatever (eller försökt själv) som försökt begå självmord kommer in på den här sidan och ser den här bilden. vilka känslor tror du det framkallar? varför är tex den här bilden bättre moraliskt än att tex fota en bilolycka (vilket man vanligtvis inte gör i sverige). en sak att prata om det men att göra ett "självmord" till en del av ens dag tycker jag är nonchalant (kommer inte på ett bättre ord).
anna 08 sep -05, 20:03

fast nu är ju inte det här ett självmord, och går inte heller att jämföra med att fota en bilolycka (eftersom ingen kommit till (fysisk) skada), tycker jag. folk kan ta illa upp, ja, men det är inte min mening. jag visar bara vad som hände och jag vet inte om jag tycker det är "nonchalant" - händelsen berörde mig både då och efteråt och jag har som sagt funderat på hur det gick för henne. ska jag censurera mig för att ämnet är känsligt? på vilket sätt är det bättre att prata om det än att visa det? (en annan poäng är att den här sidan har en rätt begränsad besökarskara så dom flesta som kommer hit känner redan till händelsen).
kim 08 sep -05, 23:55

är det verkligen en fråga om CENSUR? är det inte en fråga om vad du kan välja att lägga upp eller inte? är allt annat du inte lägge rupp censur eller blir det censur bara för att jag klagade på att du la upp den? skitsamma om ingen kom till fysisk skada, det här handlar väl om att kunna tänka sig in i andra människors känslor och tankesätt. har inte sagt att du inte brydde dig om händelsen men jag tycker att du visar upp en so what-attityd genom att lägga upp ett foto på en jäkligt tragisk och hemsk situation. dessutom kan man ju både avläsa när det inträffade och se på bilden var det inträffade.
anna 09 sep -05, 00:09

sen är det väl skillnad vad du säger mellan fyra ögon till någon och vad du lägger upp på en hemsida som vem som helst kan få tillgång till?
anna 09 sep -05, 00:10

jag tycker snarare att det är personen som enligt uppgift övervägde att ta sitt liv som valde att visa upp det på en bro över en tungt traffikerad väg och dessutom tog över en timme på sig att göra det. Ville jag ta livet av mig i fred skulle jag se till att göra det hemma eller på något annat avskilt ställe. Jag har både vänner, anhöriga och whatever som har tagit livet av sig (en hoppade från en bro faktiskt, fast det var tåg nedanför) och funderar lite för ofta på att göra det själv men jag tar inte alls illa upp av den här bilden. Snarare tycker jag det är bra att sånt här visas upp, talas om, diskuteras i stälelt för att tigas ihjäl som vi så gärna gör här i sverige.
barfota 09 sep -05, 23:38

när det gäller vänner/anhöriga så tänker jag nog "so what". det finns en massa som upprör, kanske även den här bilden, men bilden förändrar ingens situation. lite krasst kan man väl säga att man lika gärna kan bli upprörd över alla hundbilder om man haft en hund som dött. i så fall bryr jag mig mer om henne på bilden, men bilden är väldigt anonym. det syns inte vem och det syns inte var (det är väl ingen hemlis var jag bor visserligen, men trots att jag vet både när och var vet jag fortfarande inte vem). håller dessutom med om att man inte ska tiga ihjäl det, det är väl snarare bra om folk ser bilden och får samma chock som jag fick och förstår att sånt här faktiskt händer på riktigt.
kim 09 sep -05, 23:54

och på vilket sätt hjälper det gemom att se en bild på en annars rätt käck hemsida? okej om det hade varit en fejkad bild som hade ett syfte.
argumentet att hon valde att göra det på ett publikt ställe tycker jag inte riktigt håller. vi vet inte i vilket tillstånd hon var i, tex "psykotiskt" tillstånd. vi vet inte om hon planerat det eller om det var i ren desperation som hon ställde sig där. jag håller klart med att man ska prata om det och ta upp det och så men jag tycker att det görs på fel sätt just HÄR. det är typ som om jag skulle gå in på nån hemsida som handlar om cancer och se en bild på mig själv som barn bara för att de tycker att sådant ska tas upp. om jag går så långt att jag är på väg att ta livet av mig men bestämmer mig för att inte göra det så hoppas jag att ingen fotar/whatever. det är så privat.

anna 10 sep -05, 12:03

sidans "tema" är inte att vara käck, det är att dokumentera saker jag sett eller gjort. oftast blir det kanske "käckt" ändå eftersom jag är sån som person, för det mesta handlar det om vad jag köpt eller ätit eller sett på tv men det finns ingen särskild inriktning. hade jag haft en blogg här hade jag kanske skrivit om saken istället, hade det varit nån skillnad? precis som du säger vet vi inte vilket tillstånd hon var i eller varför hon stod där och därför tycker jag inte vi behöver utgå från att hon var i ett "psykotiskt tillstånd" eller att det var planerat (eller inte). vi behöver inte ens utgå från att det var ett självmordsförsök; hon måste ju stått där ett tag innan polisen dök upp (vilket var när jag upptäckte det hela) och kanske mest väntade på nån som brydde sig tillräckligt för att stoppa det hela (jag säger inte att det var så, jag säger bara att vi inte vet det). att det ändå är en personlig/privat sak kan jag hålla med om men som sagt är bilden rätt anonym plus att det inte går att komma ifrån att det hände på ett väldigt o-privat ställe. i frågan om det är moraliskt att lägga upp bilden här så tycker jag att man ska ta hänsyn till just anonymiteten (som jag tjatar om), ditt exempel med en cancerhemsida verkar ju utgå från att man känner igen på bilden och därför tycker jag inte det är jämförbart. men som sagt, hade det varit skillnad om jag bara hade skrivit en text om saken?
kim 10 sep -05, 16:43

det jag reagerar mot är att det känns väldigt konstigt med en så pass stark bild som där någon funderar på att ta livet av sig mellan en bild på idol-clabbe och en blombukett. vid sidan finns kommentarer om att "det var ju tur att hon tog en timme på sig". det ger iaf mig en obehagskänsla då det inte verkar särskilt inkännande.
Imma 10 sep -05, 19:01

men... nu är jag lite krass igen, men så är väl livet? för mig i alla fall. lite blommor, lite ångest, lite clabbe. utan den här bilden hade det var lite lite blommor, lite clabbe, och så hade vi låtsats som det inte fanns nåt annat.

kommentaren du nämner håller jag med om att den var rätt korkad, men den får stå för den som skrev den.

kim 10 sep -05, 19:17

1. ja jag tycker att det är skillnad om du bara hade skrivit om saken. med text kan man utelämna fler saker än med en bild. (jag vet att du tycker att bilden är anonym och jag håller inte helt med).
2. sedan finns argumentet "hon stod där i en timme". so what? får man skylla sig själv då, får man förvänta sig att bli fotad? är inte det ett ganska beskyllande sätt att se det hela på?
3. om personen på bilden hade sett den här bilden hade väl hon antagligen vetat att det är hon. vad är skillnaden mot cancerhemsidan då? ingen behöver veta att det är jag på bilden förutom de få som vet hurjag såg ut som barn. tidpunkten står fortfarande vid bilden.
4. nej klart vi inte vet vilket tillstånd hon var i, men jag återgår till punkt två: att hon valde att ställa sig på ett publikt ställe gör det väl inte mer rättvist att fota det hela? jag tycker att det är ganska beskyllande synsätt.
5. är det inte ett självmordsförsök trots att det kanske är ett rop på hjälp? det är ju du som antar det i texten till din bild, det är du som dragit upp det.

anna 11 sep -05, 00:34

jag tycker inte det finns särskilt mycket att utelämna. hade jag skrivit en text hade den med all sannolikhet innehållt nån sorts tidsangivelse (t.ex. "igår kväll") och en plats ("utanför mitt fönster") och en lika suddig bild av den som stod där ("någon"). vad är det du läser ut mer ur bilden? jag säger inte att man får "skylla sig själv", däremot är det svårt att undvika faktumet att folk kommer se sånt som händer på en allmän plats. det betyder kanske inte att man automatiskt har "rätt" att lägga ut vilken bild som helst, men som sagt tycker jag inte att det här är vilken bild som helst (och jag tror inte vi kommer komma vidare på den punkten). hade vi pratat om bilder i allmänhet hade jag säkert hållt med dig på vissa punkter, men hur mycket jag än vänder och vrider på det och försöker föreställa mig att det skulle vara jag där så ser jag inte problemet med just den här bilden.
kim 11 sep -05, 18:23

Nu har jag läst kommentarerna till den här bilden, och de har sannerligen väckt en del tankar.

Spontant så tänker jag mig att det _egentligen_ inte är värre att lägga upp en sådan här bild än att skriva om det i en dagbok på sättet som Kim exemplifierar ovan. Anonymiteten är densamma; Bara om man vet var Kim bor så vet man vilken bro det gäller (om ens det - jag vet det fortfarande inte...), detta oavsett om händelsen presenteras i text eller bild.

Att reaktionen på en bild av händelsen blir starkare än en beskrivning i textform tror jag beror på att det blir mer påtagligt med fotografier. Mer rakt på, mer verklighet på något sätt. Livets tragedier up in our faces, det går inte att gömma sig bakom några ord.

Jag tycker alltså inte att det är en fråga om anonymitet och ett eventuellt etikbrott, men jag håller ändå med om att det kan bli starkare att fota än att skriva. Att bilden kontrasteras mot Clabbe visar väl, som Kim redan varit inne på, bara på livets absurditeter. Vi matas med så mycket skit att väsentligheterna riskerar att försvinna i bruset av allt annat. Jag kan inte se att Kim har gjort något fel som publicerade bilden, tvärtom så fick han mig (och, som det verkar, flera andra) att börja fundera lite över de här frågorna, och det tycker jag är positivt.

Sol 11 sep -05, 22:20

Du kan formatera texten med <b>, <i> och <u>.

fler bilder

20 augusti 05 12 augusti 05 7 augusti 05 3 augusti 05 3 augusti 05 3 augusti 05 30 juli 05 28 juli 05 27 juli 05 23 juli 05 21 juli 05 21 juli 05 21 juli 05 21 juli 05 16 juli 05 16 juli 05 14 juli 05 14 juli 05 12 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 11 juli 05 10 juli 05 10 juli 05 10 juli 05 10 juli 05